Yrittäjyydestä haaveileminen on monelle arkipäivää, mutta valitettavan harva sen pystyy kuitenkaan täysipäiväisesti toteuttamaan. On tietysti myös niitä, jotka niin sanotusti ajautuvat yrittäjiksi, kun muutakaan työllistymisen mahdollisuutta ei omalla alalla ole. Moni aloitteleva yrittäjä kompastuu joko oman motivaatiotasonsa laskuun tai byrokratian tuomiin esteisiin. Olemme koonneet listan uusilta yrittäjiltä heidän vaikeuksistaan ja sudenkuopistaan jotta sinä välttyisit samalta kohtalolta. On kuitenkin valitettavasti todettava heti kättelyssä, että Suomen valtio ei yrittämisestä ole kovin helppoa tehnyt. Oli kyse sitten verotuksesta tai mihin tahansa siihen liittyvästä asiasta, selkokielistä ohjetta ei oikeastaan ole olemassa asiaan. Sitä ei pysty edes kirjoittamaan, koska aihe on tehty niin monimutkaiseksi ymmärtää, ellet ole juuri tätä varten kouluttautunut useamman vuoden opintojen parissa.

Idea

Yritystä on hyvin vaikea perustaa ilman ideaa. Mitä sinun tulisi kysyä itseltäsi? Niin hyvältä kuin yrittäminen kuulostaakin, sinun tulisi tarkkaan harkita mitä haluat tehdä. Moni aloitteleva yrittäjä miettii päässään “mistä saa eniten rahaa”, vaikka oikea kysymys kuuluisi olla “mitä haluan oikeasti tehdä?”. Vaikka sinulla olisi kaikki aika ja vapaus maailmassa tehdä omaa työtäsi kotoa käsin, tämä ei tuota sinulle mielihyvää mikäli valitsemasi ala ei sinua oikeasti kiinnosta. Kannattaa siis pohtia ideoita siltä kannalta mitä haluat tulevaisuudessa tehdä jonka jälkeen voit alkaa rakentamaan voitollisia bisnesmalleja sen ympärille.

“Kun teet työtä jota rakastat, sinun ei tarvitse tehdä enää päivääkään töitä elämässäsi”. Tämä on erittäin hyvin rakennettu lauseke joka pitää 100%:sti paikkansa. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, sinun tulee aidosti nauttia siitä mitä olet tekemässä.

Ja kun yritysidea on selkeytynyt, on aika ottaa seuraavat askelet. Niihin ohjaavat esimerkiksi nämä Ylen vinkit.

idea

Starttiraha

Starttirahan hakemisesta moni suomalainen yrittäjä ei edes tiedä. Kyseessä on valtion myöntämä tuki uuden yrityksen perustamiselle tai itseasiassa kattamaan yrittäjän elämiseen liittyviä kuluja ennen kuin yritys alkaa tuottaa toiminnallaan rahaa. Sen summa on keskimääräisesti n. 400-500€ kuussa, nettona. Kyseessä on tuki joka ei ole sidottu mihinkään, eikä sitä peritä takaisin mikäli olet seurannut sääntöjä ja ohjeita annettujen normien mukaisesti. Starttiraha myönnetään kuudeksi (6) kuukaudeksi, jonka jälkeen on mahdollista hakea sitä vielä ylimääräiset 6kk. Starttirahahakemus itsessään on hieman vaativa ja siihen kannattaa varata n. yksi kokonainen työpäivä jotta saat sen täytettyä täydellisesti. Starttiraha pitää hakea ehdottomasti ENNEN kuin olet aloittanut yrittämisen. Mikäli et tiedä miten toimia, suosittelemme ottamaan suoraan yhteyttä TE-toimistoosi. Kannatta myös muistaa tässäkin artikkelissa annetut vinkit siitä, milloin starttirahahakemus kannattaa laittaa vireille ja mitä kaikkea on siihen mennessä jo pitänyt miettiä ja suunnitella valmiiksi.

Miksi starttirahaa myönnetään? Valtiolle on paljon edukkaampaa saada ihmisiä kiinnostumaan yrittäjyydestä, kuin jäädä työttömäksi nostamaan työttömyystukia. Starttirahan myöntäminen on siis yksinkertaisesti valtiolle huomattavasti halvempaa ja mitä enemmän yrittäjiä maassamme on, sen enemmän valtio pystyy keräämään verotuloja.

Eurorattaat

Yrittäjäksi ulkomaille?

2010-luvun alkupuolella Suomessa on tapahtunut massiivinen kato yrittäjien keskuudessa ja suurin syypää tähän on verotukselliset syyt. Menestynyt yrittäjä maksaa Suomessa niin monta tukea, YEL-maksua, vakuutusmaksua, eläkemaksua sekä muita veroja, että tienaaminen ja yrityksen kasvattaminen on hyvin haastavaa. Tämä onkin pääsyy sille, miksi moni suomalainen yrittäjä onkin päättänyt muuttaa pysyvästi pois suomesta, avatakseen liiketoiminta verollisesti helpommalla alueilla. Yksi näistä toimialoista on peliala, jonka verotus esimerkiksi Maltalla on hyvin paljon yksinkertaisempaa kuin Suomessa. Jotkin yritykset saattavat maksaa vuosittaisia veroja Maltalla ainoastaan 10-15%, kun sama osuus Suomessa olisi n. 40-50%. Ero on siis hurja. Esimerkiksi www.panoksetpeliin.com sivustolle on listattu useita Maltalla toimivia peliyhtiöitä joiden perustajista ja omistajista löytyy suomalaisia henkilöitä. Valtion kannalta tämä on totta kai sääli, että tällaisia osaajia ja veronmaksajia päästetään ns. paremmille laitumille. Tässä olisikin tulevaisuuden hallituksella pähkinä purtavaksi.