Suomen koulutuksen ja yleisen osaamisen tasoa arvostetaan maailmalla hurjasti. Olemme kansainvälisesti vertailtuna korkeasti koulutettua kansaa ja teknologiaosaamisessa olemme maailman kärkimaita. Suomen korkean palkkatason vuoksi usein unohdetaan, että olemme todellisuudessa väkilukuun suhteutettuna täysin verrattavissa insinööriosaamisen osalta esimerkiksi Japaniin tai Intiaan, missä ohjelmistotyötä teetetään moninkertaisesti halvemmalla kuin Suomessa. Maamme sosiaaliturvajärjestelmä ja yleinen hyvinvointitaso ovat tärkeitä taustaseikkoja, kun uusia yrityksiä perustetaan Suomeen. Rohkeat ja älykkäät suomalaisyrittäjät ovatkin onnistuneet luomaan maailmanluokan brändejä.

Läheskään kaikkien yrittäjien tavoitteena ei ole nousta Forbesin eniten tienaavien listalle tai omistaa merenrantahuviloita ympäri Suomea. Monet yrittäjät tyytyvät tienaamaan oman elantonsa yritystoiminnalla ja mahdollisesti työllistämään muutamia muitakin. Tässä artikkelissa käsiteltävät suuret suomalaiset yritykset ovat kuitenkin onnistuneet nousemaan bisnesmaailman huipulle omilla poluillaan. Yrittäjyydessä mielenkiintoista onkin se, että tie menestykseen aukeaa aina kovalla työmäärällä, hyvällä tuurilla ja olosuhteiden ollessa juuri oikeat. Joillain vain on enemmän tuuria kuin toisilla tai parempi ajoitus kuin kilpailijoilla.

Kone

Aloitetaan suurimpien suomalaisyritysten lista siitä isoimmasta ja tunnetuimmasta. KONE Oyj on yksi maailman suurimmista hissien valmistajista, mutta sen tuotevalikoimista löytyy myös liukuportaita ja -ovia. Kaikki alkoi vuonna 1905, jolloin perustettiin Koneliike Tarmo, joka huolsi, myi ja osti käytettyjä koneita. Yrityskaupan myötä nimi muutettiin vuonna 1910 nykyiseen muotoonsa ja hissien valmistustoiminta alkoi kahdeksan vuotta myöhemmin. Yhtiö listautui Helsingin pörssiin vuonna 1967 ja nykyään sillä on toimipisteitä jo yli 60 maassa.

Herlinien suku tunnetaan Koneen omistajina. Nykyinen hallituksen puheenjohtaja ja omistaja onkin Antti Herlin, joka johtaa yritystä jo neljännen polven Herlininä. Yhtiö päätyi suvun haltuun vuonna 1924, kun Antin isoisoisä Harald osti Koneen. Nykyään yhtiön liikevaihto on yli 8,9 miljardia euroa ja työntekijöitä Koneella on maailmanlaajuisesti yli 53 000. Henrik Ehrnrooth aloitti tehtävänsä Koneen toimitusjohtajana huhtikuussa 2014. Yhtiön pääkonttori, Kone Building, sijaitsee Espoon Keilaniemessä. Kone on valittu useissa äänestyksissä Suomen maineikkaimpien yhtiöiden joukkoon.

Nokia

Nokia on brändi, joka ei esittelyjä kaipaa. 80-luvulla ja sen jälkeen syntyneille Nokia oli synonyymi matkapuhelimille, mutta yhtiön yli 100-vuotiseen historiaan mahtuu paljon muutakin kuin kännyköitä. Kaikki alkoi vuonna 1865, kun Nokia Aktiebolag, Suomen Gummitehdas Oy ja Suomen Kaapelitehdas Oy yhdistyivät. Toimintaa jatkettiin Nokia Aktiebolagin nimellä, mutta myöhemmin nimi suomennettiin ja lyhennettiin nykyiseen, viralliseen muotoonsa, eli Nokia oyj:ksi. Vuonna 2016 yhtiön liikevaihto oli 23,6 miljardia euroa ja työntekijöitä oli yli 100 000.

Nokia on tuttu monista tuotteistaan. Yhtiö on valmistanut, tai valmistaa yhä, kalosseja, kumisaappaita, autonrenkaita, autoradioita, tietokoneita, puhelimia ja niin edelleen. Nykyään yhtiön toiminta perustuu juuri puhelin- ja verkkoteknologian infrastruktuuriratkaisuihin, eikä niinkään pelkkien puhelinten valmistamiseen ja myymiseen. Nokian kulta-ajat puhelinmarkkinoilla ovat jo kauan sitten menneet, mutta tietoverkkorakennuksessa ja viestintäratkaisuissa se on yhä maailman eliittiä. Nokian toimitusjohtajana toimii intialainen Rajeev Suri ja yhtiön hallituksen puheenjohtajana Risto Siilasmaa. Nokia on yhä yksi Suomen tunnetuimmista tavaramerkeistä.

Supercell

Perinteisten teollisuus- ja IT-yhtiöiden vastapainoksi listalle on itseoikeutetusti päätynyt Supercell. Se on elävä 2010-luvun esimerkki siitä, kuinka tänä päivänä kuka tahansa voi ponnistaa onnistuneella tuotteella maailman huipulle. Vuonna 2010 perustettu pelialan yritys on luonut supersuositut mobiilipelit Hay Dayn, Clash of Clansin ja monia muita. Supercellin suosio kasvoi muutamassa vuodessa räjähdysmäisesti ja vasta kuusi vuotta perustamisensa jälkeen yhtiön pelien päivittäiset lataukset ylittivät 100 miljoonan rajan. Supercelliä johtaa yksi sen perustajista, Ilkka Paananen.

Vaikka Suomesta löytyy useitakin liikevaihdoltaan Supercelliä isompia yhtiöitä, se voi hyvinkin olla kaikkien aikojen nopeinten kasvanut kansainvälisesti toimiva yritys. 162 henkilöä työllistävän Supercellin liikevaihto oli vuonna 2017 peräti 1,81 miljardia euroa, josta liikevoittoa oli reilu 663 miljoonaa. Yhtiöllä on sangen positiivinen maine, sillä vaikka Supercell toimii hektisellä mobiilialalla, se ei ole lähtenyt yritysjärjestelykikkailuihin, vaan maksaa veronsa Suomeen. Supercellin omistajat tekevät myös avokätisiä lahjoituksia hyväntekeväisyyteen. Yhtiö on yksi App Storen tuottavimmista pelivalmistajista.

UPM

Metsäteollisuus on ollut yksi Suomen vientimarkkinoiden kulmakivistä jo maamme itsenäistymisvuosista alkaen. Siksi neljäntenä listalla on UPM, viralliselta nimeltään UPM-Kymmene Oy. Muun muassa paperi- ja sellutuotteita valmistavan yhtiön viime vuoden liikevaihto oli noin 10 miljardia euroa ja työntekijöitä oli yli 19 000 kolmessatoista eri maassa. Jussi Pesonen nousi yhtiön toimitusjohtajan virkaan vuonna 2004 ja hallituksen puheenjohtajana toimii itse Björn “Nalle” Wahlroos. Vaikka nykyinen yhtiö onkin perustettu vasta 1996, konsernin ensimmäiset tehtaat käynnistyivät jo 1800-luvun loppupuolella.

Neste

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä suuryrityksenä listalta löytyy Neste Oyj. Neste on maailman suurimpia uusiutuvan dieselin tuottajia ja tunnetuimpia kotimaisia öljynjalostamoyrityksiä. Viime vuosina yhtiö on reagoinut ilmastonmuutoskeskusteluun vahvasti muun muassa pudottamalla Oil-sanan nimestään pois ja panostamalla enemmän biodieselin kehittämiseen. 13,2 miljardin euron liikevaihdollaan Neste on Suomelle tärkeä tulonlähde: valtio omistaa yhtiöstä yli 44 prosenttia. Työntekijöitä on vajaa 5 300 ja toimitusjohtajana toimii Peter Vanacker. Neste toimii tällä hetkellä 14 maassa.