Peliala on nopeasti kasvava ala niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Pelaamisesta on tullut valtavirran viihdettä, eikä konsoli- tai tietokonepelaamiseen liitetä enää niin vahvoja mielleyhtymiä vanhempiensa kellareissa elävistä nörttipojista kuin vielä 15 vuotta takaperin. Pelaamisella on mahdollista tienata nykyään jopa elantonsa, ja suurimpia peliturnauksia seuraa maailmanlaajuisesti jopa satoja miljoonia ihmisiä. Arvostuksesta pelialaa kohtaa kertoo myös se, että useat perinteiset urheiluseurat, kuten Porin Ässät ja Sotkamon Jymy, ovat perustaneet omat e-urheilujoukkueensa.

Suomessa softaosaaminen on kovalla tasolla. Ohjelmoijia ja animaattoreita revitään alan koulujen penkeiltä suoraan töihin, sillä varsinkin mobiilipelien kysyntä on jättimäistä tänä päivänä. Ohjelmistoalan “halpatuotantomaissa”, kuten esimerkiksi Intiassa koodityön teettäminen on huomattavasti Suomea halvempaa, mutta kotimaiset pelialan ammattilaiset ovat arvostettuja osaajia monipuolisuutensa, tarkkuutensa ja tehokkuutensa ansiosta. Kun otetaan huomioon suomalaisten koodiosaajien tietotaito, ei ole lainkaan yllättävää, että maassamme on perustettu useita johtavia pelialan firmoja. Tässä artikkelissa esitellään niistä tunnetuimmat.

Supercell

Jos et tiedä, mikä Hay Day tai Clash of Clans on, olet joko onnistunut taidokkaasti välttämään kaikki viime vuosien suurimmat mobiilitrendit ja kotimaiset yritysuutiset, tai sitten olet yksinkertaisesti asunut tynnyrissä. Supercell on yksi maailman suurimmista mobiilipelialan yrityksistä. Yhtiö tekee vuosittain kymmeniä, ellei satoja miljoonia euroja voittoa pelkästään peleillään, ja mikä merkittävintä, Supercellillä on tällä hetkellä vain puolisen tusinaa tuettua pelijulkaisua. Lisäksi yhtiö on julkaissut monia muitakin pienempiä pelejä.

Supercellin menestystarina ei ole pelkkien koukuttavien ja hyvin toteutettujen pelien ansiota, vaan vuonna 2010 perustetun yhtiön taustalta löytyy aiempaa bisneskokemusta mobiilipelialalta. Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen työskentelivät ennen Supercellin perustamista Sumea-nimisessä mobiilipelifirmassa, mutta yrityskauppojen ja -järjestelyjen motivoimana he päättivät perustaa yhdessä neljän muun alan ammattilaisen kanssa oman yrityksen. Näin sai alkunsa suomalainen menestystarina, joka työllistää yli 160 henkilöä. Yrityksen maine työnantajana on erinomainen, ja vuonna 2012 yhtiö palkittiin Pohjoismaiden parhaimpana start-up-yrityksenä.

Rovio Entertainment

Rovio perustettiin alun perin nimellä Relude vuonna 2003, mutta vuodesta 2005 alkaen se on tunnettu nykyisellä nimellään. Yhtiö on Supercellin ohella toinen kahdesta suuresta suomalaisesta mobiilipelifirmasta: sen liikevaihto oli 191,7 miljoonaa euroa vuonna 2016. Rovio työllistää noin 400 henkeä, ja se on historiansa aikana julkaissut kymmeniä pelejä eri mobiilialustoille sekä Javalle. Kansainvälisen läpimurtonsa se teki vuonna 2009, kun sovelluskauppoihin ilmestyi Angry Birds -niminen toimintapeli. Ensimmäisen puolen vuoden aikana sitä myytiin hurjat 6,5 miljoonaa kappaletta.

Pelkästään Angry Birds -pelisarja on saanut 16 jatko-osaa, kun mukaan lasketaan alkuperäisestä peli-ideasta poikkeavat pelit. Niiden lisäksi tuhannet oheistuotteet ovat laajentaneet brändiä entisestään. Pelisarjan kansikuvahahmo, punainen lintu, tunnetaankin ympäri maailmaa, ja onpa Angry Birdsiin viitattu useissa elokuvissa ja TV-sarjoissa, kuten Rillit huurussa -sitcomissa. Lippulaivatuote Angry Birdsin suosion hiipuessa Rovio on joutunut turvautumaan YT-neuvotteluihin 2010-luvulla, mutta keskittyy silti pelituotannossa lähinnä juuri Angry Birds -sarjaan. Yhtiö on listautunut Helsingin pörssiin.

Bugbear Entertainment

Vaikka mobiilipelit ovat tällä hetkellä pelialan fokuksen keskiössä, on syytä muistaa, että Suomesta löytyy myös konsoli- ja PC-peliosaamista. Bugbear Entertainment perustettiin vuonna 2000, ja vaikka yhtiön nimi ei ole enää tänä päivänä kovinkaan tunnettu, nousi se hetkellisesti ajopelien fanien kuumimmaksi puheenaiheeksi vuoden 2004 FlatOut-julkaisullaan. PlayStation 2- ja Xbox-konsoleille sekä PC:lle julkaistu FlatOut oli poikkeuksellinen ajopeli. Vauriomallinnus ja fysiikka olivat aikanaan todella realistisia: kaikki elementit turva-aidoista puihin asti käyttäytyivät todenmukaisesti, kun niihin törmäsi.

FlatOutin jokkistyylinen kilpa-ajo oli fanien mielestä piristävää vaihtelua rata-ajosimulaatioihin, mutta pelin idea ei parista jatko-osasta huolimatta kantanut kovinkaan paljon pidemmälle muiden pelivalmistajien kiriessä Bugbearin kiinni fysiikkamallinnuksessa. Muutamista isommista pelijulkaisuista, kuten vuonna 2012 ilmestyneestä Ridge Racer Unboundedista huolimatta yrityksen kasvu on ollut maltillista, ja liikevaihto muutaman miljoonan luokkaa. Yrityksen toimitusjohtajana sekä hallituksen puheenjohtajana toimii Janne Sakari Alanenpää. Bugbear Entertainment pitää kotipaikkaansa Helsingissä. Yhtiön viimeisin pelijulkaisu on kesällä 2018 julkaistu romurallipeli Wreckfest.

Remedy Entertainment

Remedy oli se peliyhtiö, joka nosti Suomen toden teolla pelialalla maailmankartalle. Vuonna 2001 julkaistu Max Payne oli kansainvälinen jättimenestys, joka poiki jopa oman elokuvan. Sen jälkeen Remedy on julkaissut muun muassa pelit Alan Wake sekä Quantum Break. Yhtiön historiasta löytyy kuitenkin eräs mielenkiintoinen ajopeli. Jotkut saattavat muistaa väkivaltaisen Death Rally -pelin vuodelta 1996 – sekin on Remedyn käsialaa. 16,4 miljoonan euron liikevaihdollaan Remedy Entertainment on suurin konsoli- ja PC-pelien valmistaja Suomessa.

RedLynx

RedLynx (vuoden 2011 yrityskaupan myötä Ubisoft RedLynx) tunnetaan etenkin runsaat 6 miljoonaa kappaletta myyneestä Trials-pelisarjasta sekä 2000-luvun TV-peleistään. Veljeskaksikko Atte ja Antti Ilvessuo perustivat yhtiön vuonna 2000, ja nykyään se valmistaa pelejä niin konsoleille, PC:lle kuin mobiilialustoillekin. RedLynx on toteuttanut lisenssipelin Warhammer-brändille sekä South Park -TV-sarjan oman mobiilipelin nimeltään South Park: Phone Destroyer. Joonas Tamminen toimii RedLynxin toimitusjohtajana ja yritys toimii Helsingissä. Tällä hetkellä yhtiö työllistää yhteensä 140 työntekijää.