Yrittäjät ovat sitkeää sakkia. Jos omasta lähipiiristäsi löytyy yrittäjiä, tiedät, että he ovat ihmisiä, jotka eivät pienestä univajeesta ja stressistä hätkähdä. Oman bisnesidean toteuttaminen vaatii paljon työtunteja, huolellista suunnittelua, rohkeutta ja toisinaan hieman pääomaa. Yritysmuotoja on erilaisia ja niistä kukin voi valita juuri itselleen sopivimman. Olipa yritysmuotona sitten toiminimi, osakeyhtiö tai vaikkapa kommandiittiyhtiö yritystä perustaessa tulee aina ottaa muutamia olennaisia seikkoja huomioon. Tässä artikkelissa käsitellään, miten yritystoiminnassa pääsee hyvin alkuun.

On hyvin yrittäjäkohtaista, kuinka paljon oheis- tai ylläpitopalveluja yrittäjä tarvitsee. Jotkut eivät halua ajatellakaan ostolaskujen käsittelyä ja arvonlisäverojen tilittämistä, kun taas toisille kaikenlainen ulkoistaminen tekee tiukkaa. Yritysten kulurakenne vaihtelee siis tapauskohtaisesti ja loppujen lopuksi yrittäjä itse on vastuussa toiminnan jatkuvuudesta ja kehittämisestä. Vaikka Suomea moititaan korkeista veroista ja pienyrittäjien sorsimisesta erilaisten lakisääteisten maksujen muodossa, yritystoiminnan aloittaminen on tehty helpoksi. Myös eri tuilla, kuten starttirahalla kannustetaan uusien yritysten perustamiseen.

Talousasiat

Kun suunnittelee yritystoiminnan aloittamista, ihan ensimmäiseksi, jo ennen yrityksen nimen päättämistä, kannattaa järkeillä taloudelliset perusasiat kuntoon. Pankkien yritystileissä on hienoisia eroja lähinnä kulujen osalta, mutta jos kyseessä on toiminimiyritys, on mahdollista käyttää myös kulutonta henkilöasiakastiliä yrityksen asioiden hoitoon. Yritystilin käyttäminen tosin kannattaa silloin, kun yrittäjä aikoo käyttää ulkoista kirjanpitäjää: yritystileihin on mahdollista luoda käyttö- ja lukuoikeuksia laajemmin kuin yksityishenkilöiden tileille. Tärkeintä on, että kaikki yrityksen hankinnat tehdään yrityksen tilin ja kortin kautta.

Kirjanpitäjän käyttäminen poistaa yrittäjän niskoilta kuittien ja raporttien kanssa säheltämisen, mutta tilitoimiston palveluihin turvautuminen ei ole aina yrityksen kannalta järkevin vaihtoehto. Perinteiset tilitoimistot veloittavat kuukaudessa jopa satasia talousasioiden hallinnasta, kun puoliautomatisoidut verkkopalvelut tekevät saman työn muutamilla kympeillä. Nettipohjaisten kirjanpitojärjestelmien käyttäminen teettää tietysti yrittäjälle jonkin verran työtä, mutta kulurakenteen kannalta nettipalveluita käyttämällä voi päästä paljon halvemmalla. Toiminimiyrittäjä voi käyttää jopa vain Excel-taulukkoa kirjanpitonsa apuna, mutta nettipohjaisista palveluista saa usein yhdellä klikkauksella ALV-raportit, palkanmaksukoonnit ja muut tositteet.

Laitteet ja kalusto

Jokainen yritys tarvitsee jotain kalustoa ja laitteistoa. Aina vaikkapa tietokonetta ei kuitenkaan tarvitse ostaa uutena juuri yritystoimintaa varten, mikäli omaa läppäriään haluaa käyttää myös yrityksensä asioiden hoitamiseen. Olennaisia kysymyksiä yritystoiminnan aloituksen suunnittelussa ovat “tarvitsenko oman puhelimen ja liittymän yritykselle?”, “mitä toimisto- ja maksulaitteita tarvitsen?” ja “pitääkö yrityksellä olla oma auto?” Toiminnan kannalta olennaisimmat laitteet on helppo kartoittaa, mutta asiaa kannattaa pohtia myös oman brändin tunnettavuuden ja oman jaksamisen kautta.

Firman logo auton kyljessä on kuin erottuva ja liikkuva mainoskyltti. Kaikki eivät kuitenkaan halua omaan autoonsa alati näkyvää yrityksen nimeä ja siksi jotkut yrittäjät käyttävätkin irrotettavaa magneettikylttiä työpäivän aikana autossaan ja ottavat sen illaksi pois. Erillisen työpuhelimen ostamista kannattaa myös vakavasti harkita, sillä vaikka toisen puhelimen ja numeron hankkiminen saattaa tuntua turhalta ja arkea mutkistavalta menoerältä, työasiat on helpompi jättää päivän päätteeksi taakseen, kun aina ei tarvitse vastata puhelimeen yrittäjän roolissa.

Tukiverkosto

Huomaatko: olemme jo pitkällä artikkelissa, emmekä ole vielä edes päässeet varsinaiseen byrokratiaan, joka liittyy yrityksen perustamiseen. Y-tunnuksen saaminen on itse asiassa yksi helpoimmista asioista yritystoimintaa aloitettaessa. Yrittäjyys tuo mukanaan suurta vapautta, mutta myös riskejä. Mitä, jos yrittäjä sairastuu? Mitä, jos puoliso sairastuu? Entä jos toimitila tuhoutuu tulipalossa? Jos myynti ei takaa toimeentuloa? Usein ajatellaan, että yrittäjä on töissä 24/7 ja osittain se pitääkin paikkaansa, mutta hänen pitää pystyä myös rentoutumaan.

Tukiverkosto on tärkeä osa jokaisen yrittäjän elämää. Perhe- ja kaverisuhteista kannattaa pitää kynsin hampain kiinni, vaikka välillä tuntuisi, että elannon eteen pitäisi tehdä hommia yötä päivää. Lapset, puoliso ja ystävät ovat yrittäjien pelastusrenkaita, stressinpoistajia. On joskus sanottu, että hyvän yrittäjän todistuksessa matematiikka on 4 ja uskonto 10. Todistukseen olisi syytä lisätä myös “ajan antaminen läheisille: 10”. Kun tukiverkosto toimii, pienet notkahdukset myyntikäyrissä eivät johda välittömään taloudelliseen katastrofiin ja työssä jaksaa paremmin.

Paperisota

Kun taustatekijät on saatu kuntoon, voi yrittäjä vihdoin sukeltaa varsinaiseen hakemusviidakkoon. Tärkeimmät tahot ovat Patentti- ja rekisterihallitus eli PRH sekä Verovirasto. Kaikki yritystoiminnan aloittamiseen liittyvä byrokratia hoituu heidän kauttaan. Y-tunnuksen hakeminen ja ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen tapahtuvat nykyään kätevästi netissä. Yrityksen nimeä suunnitellessa kannattaa käyttää hyväkseen Yritystietojärjestelmän (YTJ) hakulomaketta, jotta omalle yritykselleen saa keksittyä tarpeeksi erottuvan ja mieleenpainuvan nimen. Kun paperit on toimitettu PRH:lle ja Verovirastolle, tulee lisäksi hankkia myös YEL-vakuutus, eli yrittäjän lakisääteinen vakuutus.

Verkostoituminen

Ihmiset eivät ole luoksepääsemättömiä saaria. Eivätkä ole yrittäjätkään. Yritysyhteistyöllä saadaan todistetusti tulosta aikaan ja kauppaa tehdään koko ajan eri alojen välillä juuri omakohtaisten suositusten perusteella. Omia suhteitaan kannattaa käyttää häikäilemättä hyväksi. Jos tuttavapiirissä on kovan luokan kirvesmies ja oma toimitila kaipaa remonttia, neuvottele ihmeessä vaihtokauppaperusteinen diili hänen kanssaan pienestä saneerausurakasta. On tärkeää olla paikallistasolla aktiivinen eri yritysten kanssa, sillä kaikki yrittäjät ovat vain oman alansa erikoisasiantuntijoita – kaikki yritykset tarvitsevat toistensa tukea toisinaan.